Titkos lakások Budapesten

Az alábbi térképen az állambiztonsági szolgálatok titkos találkozóhelyei kerültek megjelenítésre egy nemrég előkerült levéltári dokumentum alapján. A K- és T-lakásokról szóló ismertető a hvg.hu-n olvasható.

Megjegyzések a térképhez

K-lakás: konspirált lakás.

Az állambiztonsági szervek fedés alatt működtetett bérleménye volt, amelyet hálózati személyek, „SZT” (szigorúan titkos) állományú tisztek fogadására, operatív akciók lefolytatására, ellenséges objektumok, személyek időszakos megfigyelésére használtak. Az általános szabályozás szerint a megbízhatóbb, illetve fontosabb ügyekben dolgozó hálózati személyekkel találkoztak ilyen helyszíneken.

T-lakás: találkozási lakás

Olyan, természetes vagy jogi személy tulajdonát, bérleményét képező helyiség volt, amelyet a bérlővel vagy tulajdonossal kötött írásbeli (szóbeli) megállapodás alapján a Belügyminisztérium, vagy a rendőr-főkapitányságok állambiztonsági szervei rendelkezésére bocsátottak ellenszolgáltatásért (vagy anélkül). Hálózati személyek fogadására, operatív akciók, figyelések lebonyolítására használták.

A térképen szereplő állambiztonsági szervek

A megjelölt budapesti lakások között találhatók továbbá a BRFK, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervei, valamint a Határőrség Felderítő Osztályának találkozási helyei.